Skauti atzīmē pasaules skautisma simtgadi

Latvijas skauti simtgadi atzīmes nometņojot gan skautisma dzimetnē Liebritānijā
21.Pasaules skautu džamborejā, gan Latvijā nometnē „Skautisma saullēkts”.

Skautisma dzimtenē Anglijā 21. Pasaules skautu džamborejā 12 dienas no 2007. gada 27. jūlija līdz 8. augustam Hylands Park, Chelmsford pulcēsies skauti gandrīz no visām pasaules valstīm. Pasaules skautisma simtgades džamborejas tēma ir „viena pasaule, viens solījums”, kas simbolizē skautisma kopību un jauniešu tikšanos un cerību nākotnē.

40'000 skautu viens otram līdzās nometņos teltīs, iepazīs citas kultūras, iedziļināsies mūsdienu pasaules izaicinājumos, strādās un līksmos. Tie būs dažādu kultūru, dažādas izcelsmes un dažādu reliģiju pārstāvji. Kopā viņi svinēs to, kas viņus vieno un apgūs to, ko viņi var darīt, lai palīdzētu veidot pasauli labāku.

Latvijā skauti un gaidas šo nozīmīgo brīdi sagaidīs nometnē „Skautisma saullēkts” Koknesē, Krievkalna salā.

Pasaules džamborejas laikā, trešdien 2007. gada 1. augustā 8.00, ar Skautisma saullēktu sāksies jaunais skautisma gadsimts. Braunsijas salā - vietā, kur Lords Roberts Bedenpauls 1907. gadā atklāja pirmo skautu nometni, to sagaidīs visu valstu skautu pārstāvji, no Latvijas - rīdzinieks Emīls Krustiņš un valmierietis Henrijs Barviķis. Visā pasaulē, katrs savā valstī, katrs savā kopienā - Saullēktā pūtīs ragu, skaitīs skautu solījumu un darīs labo darbu.

Skautisms un gaidisms ir jaunatnes neformālās audzināšanas kustības, kas papildina skolu un ģimeni. To mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem. Skautisms un gaidisms attīsta patstāvību, vajadzību izzināt, atklāt un gribu mācīties. Šobrīd Latvijā ir ap 700 aktīvu skautu un gaidu. Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija (LSGCO) ir pasaules skautu un gaidu organizāciju WOSM un WAGGGS dalīborganizācija.

Pielikumā sīkāka informācija par pasākumiem Lielbritānijā un Latvijā.

Sīkāku informāciju varat saņemt sazinoties ar LSGCO izpilddirektori Agniju Jansoni, (mob.tel. 29157780, e-pasts: agnija@skauti.lv)

Pielikums NR 1.

Latvijas skauti piedalīsies pasaules skautisma simtgades džamborejā Lielbritānijā.

 
        Latvijas skautu kontingents 38 dalībnieku sastāvā no 27. jūlija līdz 8. augustam piedalīsies
21. pasaules skautu džamborejā Lielbritānijā, kas veltīta pasaules skautisma simtgadei.
        Skautisma dzimtenē Anglijā 21. Pasaules skautu džamborejā 12 dienas no 2007. gada 27. jūlija
līdz 8. augustam Hylands Park, Chelmsford pulcēsies skauti gandrīz no visām pasaules valstīm.
Pasaules skautisma simtgades džamborejas tēma ir „
viena pasaule, viens solījums”,
kas simbolizē
skautisma kopību un jauniešu tiekšanos un cerību nākotnē.

40'000 skautu viens otram līdzās nometņos teltīs, iepazīs citas kultūras, iedziļināsies mūsdienu pasaules izaicinājumos, strādās un līksmos. Tie būs dažādu kultūru, dažādas izcelsmes un dažādu reliģiju pārstāvji. Kopā viņi svinēs to, kas viņus vieno un apgūs to, ko viņi var darīt lai palīdzētu veidot pasauli labāku.

Džamborejas laikā, trešdien 2007. gada 1. augustā 8.00, ar Skautisma saullēktu sāksies jaunais skautisma gadsimts. Braunsijas salā - vietā, kur Lords Roberts Bedenpauls 1907. gadā atklāja pirmo skautu nometni, to sagaidīs visu valstu skautu pārstāvji, no Latvijas- rīdzinieks Emīls Krustiņš un valmierietis Henrijs Barviķis. Visā pasaulē, katrs savā valstī, katrs savā kopienā - Saullēktā pūtīs ragu, skaitīs skautu solījumu un darīs labo darbu.

Šī būs jau piektā pasaules skautu džamboreja pēc skautisma un gaidisma atjaunošanas Latvijā un devītā Latvijas skautisma pastāvēšanas vēsturē, kurā piedalīsies Latvijas kontingents. Mūsu mērķis ir dot iespēju Latvijas skautiem un gaidām piedalīties šajā nozīmīgajā pasaules skautu jubilejas nometnē. Tā ir lieliska iespēja pārstāvēt savu valsti, jo nometnes laikā katrai valstij būs jāvada sev raksturīgas nodarbības. Ar kontingenta atbalstītāju Kesko Agro Latvija, Body Shop, Normana Graustiņa, If Latvia un Latvijas Republikas vēstniecības Londonā atbalstu no Latvijas esam sagatavojuši „Lielvārdes jostas” nodarbību un „Puzuru” nodarbību, kas citu valstu skautiem un vadītājiem dos iespēju iepazīt mūsu kultūru un tradīcijas. Sadarbībā ar Latvijas institūtu un Tūrisma attīstības valsts aģentūru, tiks izveidots arī Latvijas informatīvais stends. Savukārt 2. augustā džamborejā notiks Japānas skautu organizētā Latvijas skautu vadītāja Belizara Radziņa Sudraba vilka ordeņa nodošana atpakaļ Latvijas skautiem. Uz pasaules skautu simtgades džamboreju dosimies ar lepnumu par Latvijas skautismu un degsmi pārstāvēt savu valsti.

Sīkāku informāciju par pasākumiem Lielbritānijā varat saņemt sazinoties ar 21. pasaules skautu džamborejas Latvijas kontingenta vadītāju Ivaru Šmitu (mob.tel. 26380555, e-pasts: kontrolpunkts@inbox.lv)

Pielikums NR 2.

Latvijas skauti un gaidas skautisma saullēktu sagaidīs Krievkalna salā, Koknesē.

Latvijas skauti un gaidas Pasaules skautisma simtgadi atzīmes nometnē „Skautisma saullēkts” Krievkalna salā, Koknesē, no 30.jūlija līdz 4.augustam. Nometnē piedalīsies 150 dalībnieku no visas Latvijas, bet 1.augustā ikviens Latvijas iedzīvotājs un viesis tiek aicināts piedalīties svinībās.

100 gadus atpakaļ, Anglijā uz Braunsijas salas 20 zēni piedalījās Pirmajā skautu nometnē. Šodien tā ir vispasaules bērnu un jauniešu kustība, kura apvieno 28 miljonus biedru. Arī nomete „Skautisma saullēkts”, kas ir veidota, līdzīgi kā pirmā nometne, uz salas.

Kopīgi nometņojot – strādājot un līksmojot, bērni un jaunieši veicina savstarpējo draudzību, iecietību, saprot dažādību un sadarbojas visu paaudžu cilvēki. Nometnes laikā dalībnieki piedalīsies dažādās radošās, izglītojošās, sportiskās un izklaidējošās nodarbībās, dosies pētniecības gājienā pa Kokneses apkārtni, kā arī piedalīsies mini Olimpiskajās spēles.

1.augusta rītā pl.8:00, tāpat, kā ar pārējie skauti visā pasaulē, atkārtos reiz doto solījumu „Ar visiem spēkiem censties būt uzticīgs Dievam un Latvijai, palīdzēt tuvākam katrā brīdī un pildīt skautu likumus”, veidos miera dūju, tādējādi simbolizējot kustības spēju pastāvēt jau 100 gadus, vienojot miljoniem jauniešu no dažādām valstīm, kultūrām un reliģijām.

„Skautisma saullēktā” dienā gaidām ciemos ikvienu, kurš reiz ir devis skautu un gaidu solījumu, kā arī ikvienu, kurš vēlās to dot.

Sīkāku informāciju par pasākumiem Latvijā varat saņemt sazinoties ar LSGCO izpilddirektori Agniju Jansoni, (mob.tel. 29157780, e-pasts: agnija@skauti.lv)

1 komentārs:

Skauti teica...

Drusku taka pardaudz rindkopu atkārtojas.