Skautu likumi, solījums un devīze

Skautu likumi

  1. Skauts ir patiess
  2. Skauts ir uzticīgs tēvijai
  3. Skauts ir pašaizliedzīgs un palīdzīgs
  4. Skauts ir draudzīgs un iecietīgs
  5. Skauts ir pieklājīgs
  6. Skauts ir dabas draugs
  7. Skauts ir paklausīgs
  8. Skauts ir možs grūtībās
  9. Skauts ir darbīgs un taupīgs
  10. Skauts ir tīrs domās, vārdos un darbos

1. Skauts ir patiess

— Ja skauts ko apliecina, tad tas tiešām tā ir. Ja skauts uzņemas kādu darbu, tad arvien var paļauties, ka viņš to pēc labākās apziņas izpildīs, pārvarot visus kavēkļus. Melodams, vai neizpildīdams apsolīto, skauts zaudē savu nozīmi un beidz savas skautu gaitas.

2. Skauts ir uzticīgs tēvijai

— Skauts visiem spēkiem sekmē savas tautas labklājību un izkopj viņas īpatnības. No ikviena darba redzams, ka viņš īsts savas tautas dēls. Bet skauts apzinās, ka pasaulē ir arī citas tautas, katra ar savām īpatnībām un vērtībām, kuras viņš nevar nonievāt.

3. Skauts ir pašaizliedzīgs un palīdzīgs

— Skauts atsakās no paša priekiem, ērtībām, drošības, kad jāpalīdz citiem. Viņš arvien modrs glābt dzīvības un palīdzēt cietējiem. Ja skauts ir neziņā, kā rīkoties, viņš apdomā: «Kas būs maniem tuvākajiem noderīgāks?» un tad rīkojas. Skautam jāprot izšķirt, kas būs noderīgākais, lai varētu saprātīgāk rīkoties. Tādēļ skauts piesavinās visādas zināšanas, kā palīdzēt tuvākiem, un cenšas ikdienas izdarīt vismaz vienu «labo darbu», t.i. pakalpojumu bez atlīdzības.

4. Skauts ir draudzīgs un iecietīgs

— Skauts nav iedomīgs un nenicina nevienu cilvēku, bet novērtē to pēc labākās apziņas un cenšas būt ikviena draugs, kas šādas draudzības cienīgs. Skauts ir kā brālis katram citam skautam Latvijā, un arī visā pasaulē. Skauts ir iecietīgs un neiedomā, ka viņa domas ir vienīgi pareizas. Tāpat skauts labi sadzīvo ar saviem darba devējiem un padotajiem.

5. Skauts ir pieklājīgs

— Skauts izturas ar citiem tā, kā vēlas redzēt citus izturamies pret sevi. Viņš arvien ir laipns un uzmanīgs, sevišķi ar bērniem, sievietēm, sirmgalvjiem un dzīves pabērniem. Skauts ir kārtīgs un pieklājīgs apģērbā, izskatā un rīcībā.

6. Skauts ir dabas draugs

— Skauts saudzē visu dzīvo radību. Viņš, cik vien iespējams, pasargā dzīvniekus no sāpēm un nenogalina bez vajadzības. Kur spēdams, skauts palīdz derīgiem mājas un meža dzīvniekiem.

7. Skauts ir paklausīgs

— Skauts bez ierunas paklausa saviem vecākiem un priekšniekiem, ar prieku un nekavējoties. Viņš saprot, ka katram darbam vajadzīgs savs rīkotājs — ja tam neklausītu, tad darbs neizdotos. Tikai uzdoto izpildījis, skauts var celt ierunas.

8. Skauts ir možs grūtībās

— Skauts nekad nesūdzas par grūtumiem, nevaimanā un nesūrojas, ja kas neizdodas, bet turpina darbu dziedot un smaidot. Skauts pārvar visādus šķēršļus un kavēkļus možā garā un pabeidz iesākto darbu.

9. Skauts ir darbīgs un taupīgs

— Skauts apzinās, ka darbs ir dzīves pamats. Bez nopietna darba neviens pasākums neizdodas, un sliņķis ir citiem tikai par slogu. Kur spēdams skauts ietaupa nebaltām dienām. Tomēr skauts nav mantrausīgs un skops un mīļu prātu palīdz trūkumā citiem.

10. Skauts ir tīrs domās, vārdos un darbos

— Skauts neļaujas iekārdināties, nekrietni runāt, domāt vai darīt ko netīru. Viņš nelieto nekādas narkotikas, nesmēķē un savaldās vārdos un darbos, lai neizdarītu ko tādu, kas mazinātu viņa cienīgumu.

Skautu solījums


Modrībā par savu godu, apņemos visiem spēkiem censties:

  1. būt uzticīgs Dievam un Latvijai,
  2. palīdzēt tuvākajam katrā brīdī un
  3. pildīt skautu likumus.

Modrībā par savu godu, apņemos visiem spēkiem censties — Zēns, kas apņēmies kaut ko izdarīt un tad to nedara, nav nekāds lāga zēns. Skauts, kas netur savu solījumu — nav vairs skauts.

Būt uzticīgs Dievam — Skautos var iestāties visādu ticību zēni bez kādas šķirošanas. Bet skauts uzticīgs Dievam — pēc labākās apziņas pilda visu, ko prasa viņa ticība. Skauts arī iecietīgs ar tiem, kas kalpo Dievam citādā veidā.

Būt uzticīgs Latvijai — Skauts cenšas izaugt par krietnu un derīgu Latvijas pilsoni, un jau mazotnē lūko viņu visādi stiprināt, kaut arī sīkumos. Skauts arvien atsaucas, kad Latvijai vajadzīga viņa palīdzība, neļauj to nonievāt un gatavs ziedot tās labā visu, pat dzīvību. Lai būtu modrs par Latviju, skauts arī modrs par sevi pašu, jo apzinās, ka kļūstot pats spējīgāks, varēs arī Latvijai vairāk palīdzēt.

Palīdzēt tuvākajam katrā brīdī — Skautam nepārspējams paņēmiens, kā kļūt laimīgam — darot citus laimīgus. Tādēļ skauts jebkurā brīdī gatavs palīdzēt ikvienam, kam viņa palīdzība vajadzīga, bez kādas atlīdzības. Par ilgstošu darbu, protams, var saņemt algu.

Pildīt skautu likumus — Skautu likumi noteic skauta dzīves veidu un darbus, un viņus nepildīdams, skauts vairs nav skauts.

Devīze

Skautu sauksme (devīze) ir teiciens “Esi Modrs!”. Atbilde “Arvien Modrs!”. Skauts ir modrs par savu garīgo un fizisko attīsību, vispusīgi attīstīdams un izkopdams savas spējas, lai izaugtu par krietnu un pilnvērtīgu cilvēku. Bet tikpat modrs skauts ir arī par citiem cilvēkiem un par savu dzimteni. Tiklīdz viņš pamana iespēju kur palīdzēt – viņš to dara, jau iepriekš sagatavojoties dažādiem palīdzības veidiem.

Šo devīzi skautisma dibinātājs Roberts Beiden – Pauels grāmatā “Skautisms zēniem” izskaidro šādi: “Skautu sauka ir “ESI MODRS!”. Tas nozīmē, ka jums vienmēr jābūt sagatavotiem miesā un garā savam pienākumam.

Būt modram nozīmē garā nozīmē vingrināties paklausīt katram rīkojumam un arī iztēloties iepriekš katru gadījumu, kas varētu notikt, lai īstā laikā zinātu īsto darbu, ko tad ar labpatiku darītu. Būt modram miesā nozīmē kļūt spēcīgam un darbīgam, lai spētu veikt īsto lietu īstā laikā un arī tā darītu.”

Skauts ik brīdi ir modrs pildīt savus pienākumus, stāties pretī briesmām, lai palīdzētu citiem. Skauts ir modrs – jau iepriekš viņš pārdomā un vingrinās, kā izturēties nelaimes gadījumos un nejaušībās, lai būtu nodrošināts pret jebkuru pārsteigumu. Skauts noteikti zina, kas darāms, ja atgadās kaut kas negaidīts.

Ar šo sauksmi skauti viens otru mudina sekmīgām dzīves gaitām. Vadītājs bieži uzsauc saviem skautiem: “Būsim Modri!”, uz ko tie atbild: “Arvien Modrs!”. Sauksmi lieto arī oficiālos sasveicināšanās gadījumos – parādēs, svinībās, skautu vadoņi ar to uzrunā dažādās skautu sanāksmēs.

Nav komentāru: